8 gitaar tips die je moet weten voordat je begint

1. Gitaar kopen

Om te kunnen beginnen met gitaarspelen heb je natuurlijk een gitaar nodig. Misschien heb je er thuis nog een liggen of kun je er een lenen van iemand. Check of de gitaar alle snaren nog heeft, goed afgesteld staat (snaren niet te hoog of te laag boven de hals) en of de snaren niet helemaal verroest zijn. Mocht je gitaar niet meer in goede conditie zijn, ga dan even langs een muziekwinkel om hem op te lappen. Heb je geen gitaar in de buurt? Check dan hier welke gitaar je moet kopen.

2. Stemmen

Het kan best lastig zijn om je gitaar te stemmen, zeker als die heel erg vals is. Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. De makkelijkste manier is om je gitaar te stemmen via een app op je telefoon. Hier krijg je alle tips voor het stemmen van je gitaar.

3. Je houding

Als je wilt beginnen met gitaar spelen moet je een goede houding hebben. Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten:

– Als je rechtshandig bent speel je met je rechterhand de snaren en met je linkerhand op de hals. Ben je linkshandig, dan is alles natuurlijk andersom
– Zorg dat je de gitaar met de holling op je rechterbeen zet
– Houd de gitaar rechtop en zorg dat die niet wegzakt als je naar de hals probeert te kijken
– Zorg dat je linkerarm relaxt langs je lichaam hangt tijdens het spelen

4. Nagels knippen

Het is heel belangrijk dat je vooral de nagels van je linkerhand kort houdt. Sorry voor meiden die net gespaard hebben voor prachtige lange nagels, ze zullen er toch echt af moeten als je gitaar wilt spelen. De nagels van je rechterhand mogen iets langer blijven, maar zo gauw je gaat tokkelen zullen ze ook wat korter moeten blijven. Waarom deze nachtmerrie? Het is essentieel dat je je vingers rechtop op de gitaarhals zet. Dat is de enige manier om er een goede klank uit te krijgen en ervoor te zorgen dat je vinger niet een andere snaar raakt. Met langere nagels is dat niet te doen en bovendien beschadig je daarmee je gitaar. Je moet er wat voor over hebben…

5. De houding van je linkerhand

Ook voor je linkerhand en rechterhand zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten om de mooiste klanken uit je gitaar te krijgen:

– Zet je vingers recht op de gitaarhals, helemaal haaks dus. Zo zorg je dat je geen andere snaren raakt met je vinger
– Druk de snaar goed in, dan heb je de beste klank
– Zet je vinger voorin het vakje voor de beste klank. Dat is dus het dichtst bij het klankgat van de gitaar
– Zet je duim tegen de achterkant van de hals van de gitaar
– Buig je hand mooi om de hals heen en zorg dat die de dunste snaar niet afdempt

6. Rechterhand techniek

Er zijn verschillende speelmanieren voor de rechterhand. Je kunt tokkelen of een slag spelen, beide met plectrum of met je vingers. Voor sommige nummers is het een vereiste om een bepaalde techniek te kiezen en bij andere nummers kun je verschillende manieren toepassen. Het grootste verschil is dan vooral de klank. In de online lessen wordt steeds duidelijk uitgelegd welke techniek het handigst is.

7. Accessoires kopen

Naast een gitaar is het ook handig om een paar andere accessoires te hebben. Ze zijn niet allemaal nodig, maar de belangrijkste 3 accessoires zijn een standaard, een capo en een plectrum. Om te zorgen dat je gitaar goed blijft is het goed om hem op een standaard te zetten, een capo heb je voor sommige nummers nodig om mee te kunnen spelen en een plectrum is essentieel om mee te leren spelen.

8. Liefde voor muziek & doorzettingsvermogen

Natuurlijk gaat gitaarspelen niet vanzelf. Je moet van muziek houden en motivatie kunnen vinden om het echt op te pakken en goed te blijven oefenen. Als je gitaar wilt leren spelen moet je eigenlijk elke dag wel even spelen. Dan komen de technieken en akkoorden elke keer weer even kort langs en ga je het steeds makkelijker onthouden. Sommige gitaristen oefenen uren per dag!

Alle gitaar tips gefixt?

Kun je al deze dingen afvinken en ben je klaar om aan de slag te gaan met gitaarspelen? Check dan hier de gratis gitaarcursus die je kunt volgen om te beginnen. Je bent er nu klaar voor!

Aart Lameris