Hoe moet je je gitaar stemmen?

Niemand wil natuurlijk een valse gitaar. Dan heb je geoefend, speel je de noten of akkoorden eindelijk goed, en klinkt het alsnog nergens naar. Tijd dus om je gitaar te stemmen! Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

– Je kunt stemmen op gehoor (maar dat is heel moeilijk)
– Je kunt stemmen met een stemapparaat of pedaal (goed idee)
– Je kunt stemmen met een app (ideaal)

Je gitaar stemmen met een app:

De derde manier, stemmen met een app is het handigst. Iedereen heeft namelijk wel een smartphone en die draag je altijd bij je. Zo kun je je gitaar dus altijd stemmen! Ook zijn er genoeg apps te vinden om je gitaar te stemmen, dus dit is ook nog eens de goedkoopste oplossing.

De app die ik gebruik is GuitarTuna. Als je die app niet kunt vinden in je store kun je het beste even zoeken naar ‘guitar tuner’. Dan vind je als het goed is voldoende apps om je gitaar zuiver mee te krijgen.

Goed. De app is geïnstalleerd en je wilt je gitaar stemmen. Nu is het wel even handig om de noten te weten van de snaren:

– E           (dikste)               
– A         
– D         
– G         
– B         
– e          (dunste)

Er is een ezelsbruggetje om dit te onthouden: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Zo kun je makkelijk de noten van de verschillende snaren onthouden.

Als je nu de app opent kun je beginnen met het stemmen van je gitaar. Als de app aangeeft dat je snaar te laag gestemd is, staat de wijzer vaak aan de linkerkant van het midden. Als je snaar te hoog gestemd is, staat de wijzer vaak aan de rechterkant van het midden. Zorg dat je het stemmechaniek van de snaar de goede kant opdraait zodat de wijzer in het midden komt te staan. Als je snaar te laag gestemd staat moet je hem strakker draaien, staat je snaar te hoog gestemd, dan moet je hem iets losser draaien. Als het goed is krijg je van je app een goedkeuring als de snaar goed gestemd staat!

Soms kan het zo zijn dat je snaar zo afwijkt van de noot die het moet worden, dat hij een andere noot aangeeft dan het zou moeten zijn. In sommige apps (bijvoorbeeld GuitarTuna) kun je hem van de automatische stand afhalen, vervolgens een snaar aanklikken die je wilt stemmen en dan geeft hij aan voor die specifieke snaar of hij hoger of lager gestemd moet worden.

Dit kan op het begin wel even lastig zijn als je gitaar echt heel erg ontstemd is. Als je gitaar uiteindelijk goed gestemd staat en hij wijkt later weer een klein beetje af, hoef je hem alleen nog maar te ‘finetunen’ en wordt het steeds makkelijker om te stemmen.

Naast deze uitleg heb ik een video gemaakt waarin je heel duidelijk kunt zien hoe het werkt. Check de video en hopelijk kun je met behulp van deze info je gitaar goed zuiver krijgen! Succes!